Activiteiten

Agenda

Bekijk onze georganiseerde activiteiten de komende tijd. 

Wandelingen op Landgoed Vrederijk

Datum: zaterdag 9 september
Tijd: 11.30 – 12.30 uur en 14.00 – 15.00
Prijs: Gratis

Landgoed Vrederijk is een modern monument, dat is ontstaan in 2003 door koop en samenvoeging van diverse aansluitende gronden en het wijzigen van de bestemming van landbouwgrond en bos naar Landgoed met natuur. Het huis is ontworpen door Winy Maas van Architectenbureau MVRDV. De tuin en het park zijn uitgewerkt door Jorn Copijn van Copijn Utrecht Tuin- en Landschapsarchitecten. 

Het landgoed bevat diverse delen. Het deel van circa 10 hectare, dat ligt parallel aan de Bloklaan bevat een wandelpark en laarzenbos, dat permanent is opengesteld. Achterin aansluitend aan het perceel met Stille Plas van Waternet, ligt circa 15 hectare nieuw gecreëerde natuur. Hier vinden onder begeleiding wandelingen plaats.

Vanaf de hoofdentree aan Oud Over zie je het hoofdhuis liggen met de omringende privé-tuinen.

Via de zij-entree kom je bij het deel van de moestuin, de boomgaard, schapenweides en opstallen, waar een team van vrijwilligers regelmatig actief is. Op monumentendag is dat deel de gehele dag open. Ook start hier de wandeling, onder begeleiding van de eigenaar en de tuinman. Zij vertellen al wandelend over het gehele terrein, over de geschiedenis, het ontstaan en het huidige beheer van het Landgoed. Ook is er aandacht voor het kunstwerk, dat deze zomer is te bezichtigen in het wandelpark. De wandeling duurt ongeveer een uur. Stevige, waterdichte schoenen wordt aanbevolen.

Maximaal 12 deelnemers per wandeling. Bij veel animo zal mogelijk een derde wandeling worden georganiseerd. 

Kies je voorkeurstijd:

5 + 13 =

Workshop Vachtvilten 2023

Datum: In september 2023
Prijs: € 75,00 p.p.

Bij vachtvilten ga je een afgeschoren vacht op een wollen ondergrond vilten. Door middel van rollen, kneden en wrijven laat je een mooi kleed ontstaan. En een niet onbelangrijk detail; vachtvilten is milieuvriendelijk. Alleen water en zeep komt eraan te pas. In deze workshop ga je een grote vacht vilten van ongeveer 80 bij 100 cm. Gerjanne leert je hoe je dit doet, maar je gaat vooral zelf aan de slag. Het leuke van vachtvilten is dat je dit in een paar uur kan doen. Zo ook bij deze workshop die gegeven wordt op landgoed Vrederijk. En wat nog mooier is: het geknipte schaap loopt gewoon vrolijk rond!

Aanmelden via het cursusproject Loenen. Zie https://mirror.cursusprojectloenen.nl/product/schapenvacht-vilten-grote-vacht-kopie/

 

Ontdek de nieuwe natuur in de Hollandse Waterlinie

Datum: In het najaar worden nieuwe data gepland
Tijd: 14.00 uur
Prijs: €5,00 p.p.

Ontdek de 13,5 hectare nieuwe natuur op Landgoed Vrederijk samen met de Polderwachter.  Samen met het vechtstreekmuseum en Polderwachter Marcel Blekendaal organiseren wij enkele wandelingen door de nieuw ontwikkelde natuur op Landgoed Vrederijk. In 15 jaar veranderde het gebied van verwaarloosd houtkapbos en uitputtend maisland, naar een goed onderhouden landgoed met bijzondere zichtlijnen. Bos, weiland en het nieuwe plas dras gebied, zorgen voor een groeiende biodiversiteit. Landgoed Vrederijk leeft! Polderwachter Marcel Blekendaal neemt een kleine groep belangstellenden (met kaplaarzen of goede waterdichte wandelschoenen!) mee op zijn tocht door het landschap. Deze rondleiding start om 14.00 uur en duurt circa 1,5 uur.

Voor elke rondleiding is plaats voor maximaal 10 personen. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Voor wandelaars, die zich hebben ingeschreven voor een georganiseerde wandeling, zal op afspraak het hek achterin het landgoed open zijn. Deze entree ligt aan de Bloklaan, N403, km-paal 1.0, tegenover de ingang van Recreatiecentrum de Mijnden.

Wandeling op Landgoed Vrederijk met Polderwachter

Meestal gaan mijn wandelingen over paden waar iedereen altijd welkom is. Dus als ik eens ergens naar binnen kan waar je eigenlijk nooit mag komen is dat extra aantrekkelijk. Ik ben nieuwsgierig en mijn gasten zijn dat ook. Het is heel leuk om het dorp Loenen een keer vanaf de andere kant te zien. Niet vanuit het dorp naar het land maar vanuit het land naar het dorp kijken. Daarnaast is het erg interessant om mee te kijken en mee te denken bij ‘natuur in ontwikkeling’. Het Nederlandse landschap in optima forma: wij zijn altijd aan het ‘doen’: maaien, planten, jagen, (bij-)voeren en discussiëren. En dat laatste breng ik tijdens de wandelingen graag op gang.
De wandelingen op Vrederijk zijn dan ook een welkome aanvulling op mijn ‘assortiment’.

Marcel Blekendaal

Polderwachter

Routes

Kom genieten van de seizoenen. We hebben enkele wandelroutes uitgestippeld. 

Wandelschoenpad

Kaplaarzenpad

Nieuwe natuur

Praktische informatie

Adres en openingstijden

Oud Over, hoek Bloklaan, schuin tegenover de blauwe brug over de Vecht.
3632 VD  Loenen a/d Vecht

Het gebied is dagelijks geopend van 8.00 uur tot zonsondergang, maar uiterlijk 20.00 uur.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Het park van Landgoed Vrederijk is alleen toegankelijk voor wandelaars. De entree ligt op Oud Over vlakbij de hoek met de Bloklaan. Een bruggetje over een smalle sloot geeft toegang tot het eerste deel van het park. Achterin het eerste deel is een smalle brug die toegang geeft tot het tweede deel, het bos. De paden door het park en het bos zijn niet verhard en daarmee niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Een groot deel van het jaar zijn de paden in het bos vrij drassig en worden goede wandelschoenen of laarzen aangeraden.

Bereikbaarheid

Landgoed Vrederijk bezoeken? Vrederijk bevindt zich op loopafstand van het centrum van Loenen aan de Vecht. Het landgoed is goed bereikbaar met de fiets, boot of OV.

Waar?

De entree van het wandelpark van Landgoed Loenen aan de Vecht bevindt zich aan het begin van Oud Over, vlakbij de hoek met de Bloklaan, schuin tegenover de Blauwe brug over de Vecht en het bijbehorende brugwachtershuisje.

Bereikbaarheid met de fiets

Vanuit Utrecht fiets je in ongeveer 45 minuten naar het wandelpark van Landgoed Vrederijk. Fietsen kunnen bij de entree van het park worden geparkeerd.

Bereikbaarheid met het OV

Loenen aan de Vecht is goed met de bus te bereiken. Je maakt vanuit richting Amsterdam of Utrecht gebruik van buslijn 120, kom je uit de richting Hilversum of Vinkeveen, kan je opstappen op lijn 121. Uitstappen halte Dorp of Bredestraat.

Bereikbaarheid met de boot

Met de boot vaar je over de Vecht en kan je in het dorp Loenen aan de Vecht aan de Vechtoever vlakbij het wandelpark aanleggen.

Bereikbaarheid met de auto

Het wordt afgeraden om met de auto te komen. Mocht dat niet anders kunnen, zal je je auto in het dorp moeten parkeren. Daar zijn enkele openbare parkeerplaatsen. Bij het park is geen parkeerterrein aanwezig.

Huisregels

Iedereen is welkom te wandelen en te genieten van het landgoed:
o op dagen dat het park is opengesteld van 8 uur 's ochtends tot zonsondergang, of uiterlijk 20.00 uur
o als u flora en fauna respecteert.
o te voet op de paden
o zonder honden
o zonder een spelend muziekapparaat
o zonder tent of windscherm

Het is niet toegestaan om op het landgoed
o een hond of ander huisdier mee te nemen
o anders dan te voet het gebied te betreden
o afval achter te laten
o te roken, te koken of vuurtje te stoken
o koopwaar aan te bieden
o iets te beschadigen of mee te nemen
o een evenement of activiteit in het gebied te organiseren
o dieren opzettelijk te verontrusten

Nieuws

Welkom op Landgoed Vrederijk op zaterdag 9/9/2023

Welkom op Landgoed Vrederijk op zaterdag 9/9/2023

Landgoed Vrederijk opent ook in 2023 haar deuren op Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 9 september 2023. Iedereen is welkom van 11u tot 16u om een kijkje te nemen op het landgoed, rondom de moestuin en de fruitboomgaard. Het programma op Open Monumentendag:...

Stichting Vrederijk plaatst kunstwerk in Wandelpark Vrederijk

Stichting Vrederijk plaatst kunstwerk in Wandelpark Vrederijk

Op landgoed Vrederijk in Loenen aan de Vecht ligt een aantal onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (Unesco werelderfgoed). Langs het openbaar toegankelijke wandelpad liggen drie groepsschuilplaatsen en de fundering van een geschutskoepel. Stichting Vrederijk...

Landgoed Vrederijk – Open Monumentendag 9/9/2023

Landgoed Vrederijk – Open Monumentendag 9/9/2023

Landgoed Vrederijk opent ook in 2023 haar deuren op Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 9 september 2023. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen op het landgoed, rondom de moestuin en de fruitboomgaard. Vanaf daar zijn er op meerdere momenten op de dag onder...