La Guardiere

Laat je verrassen door de Italiaanse wijnen en olijfolie van Podere La Guardiere. Deze wijngaard, olijfgaard en truffelbos zijn geplant op de landerijen van Terre di Salci, genesteld op de grens van Orvieto (Umbrië) en Siena (Toscane). Hier vind je een unieke boerderij met 45 hactare landbouwgrond waar met passie en hard werken uitzonderlijke producten tot leven komen. En sinds kort zijn ze te koop, on line en in de landgoedwinkel van Vrederijk.

Vini Terre di Salci, La Guardiere

De Druif: In 2014 is in overleg met de wijnmaker 3 hectare stokken geplant. Circa 1.5 hectares Sangiovese en Ciliegiolo en circa 1.5 hectare Chardonnay, Grecetto en Viognier.

Het Team: De wijngaard en het onderhoud daarvan is in handen van Cristian Cipriani (onze boer) en wijnmaker Giacomo Baraldo uit San Casciano dei Bagni. In 2019 zijn de eerste druiven geoogst.

De wijngaard: Bij La Guardiere geloven we in een symbiose, een perfecte dans tussen wat de natuur ons schenkt en de menselijke aanraking die dit tot kunst verheft. Onze benadering van wijnbouw past niet in een hokje. Het is niet puur natuurlijk, noch strikt biologisch, biodynamisch of conventioneel. Voor ons staat respect centraal: respect voor de aarde, het omringende ecosysteem en voor de delicate balans die we elke dag nastreven, niet alleen in de wijngaard, maar in alles wat we doen.

De Vinificatie: De stokken worden met de hand gesnoeid en geleid en de druiventrossen worden met de hand geplukt en direct op La Guardiere verwerkt en in tanks opgeslagen. Onze opbrengst beperken we tot slechts 1 tot 1,5 kg druiven per plant, afhankelijk van de variëteit en het jaar. Want voor ons staat kwaliteit boven kwantiteit. Onze wijnen krijgen de tijd om te rusten en te rijpen, hetzij in stalen tanks, eikenhouten vaten of in de ademende kern van een amfoor.

 

Terre di Salci: Ciliegiolo 

Rond 1600 wordt het ras Ciliegiolo voor het eerst genoemd door botanicus Soderini, die in een verhandeling een aantal druivensoorten beschreef die in Toscane en Florence voorkwamen. Dit ras komt al redelijk vroeg in het seizoen tot bloei, waardoor ook de oogst niet te laat hoeft plaats te vinden. De wijn heeft een intens rode kleur, aroma’s van kersen, aardbei en specerijen. 

Vino Ciliegiolo Terre di salci is een soepele rode wijn gemaakt van 100% Ciliegiolo druiven. In de mond is hij zacht, fris en aangenaam. Een makkelijk drinkbare wijn, gekenmerkt door een stevige structuur en een lange, bevredigende afdronk. Voor een rode wijn heel toegankelijk!

Kan ook licht gekoeld worden gedronken en wordt in Italië graag geschonken op het terras als aperitief of bij een lichte maaltijd die niet te dominant van smaak is. 

Terre di Salci: Sangiovese, La Guardiere

De Sangiovese druif is het overheersende blauwe druivenras in Toscane en Umbrië. De Sangiovese di Salci wordt voor 100% gemaakt van deze druif, waardoor de traditionele pure stijl behouden blijft.

De druiven zijn met de hand geplukt en direct verwerkt in stalen tanks en vervolgens minimaal 18 maanden gerijpt op Frans eiken.

De Sangiovese di Salci kan direct gedronken worden, maar kan ook prima nog enkele jaren verder rijpen. Immers, de Sangiovese druif verandert fenomenaal van karakter door veroudering. Daar waar jonge sangiovese typische kenmerken vertoont van rood en/of zwart fruit met wat hout, ontstaan er na vele jaren uitgesproken tertiaire aroma’s.

Deze Sangiovese di Salci heeft daarmee zeker rijpingspotentieel en gaat het beste samen met gegrild vlees, lam en gerijpte kazen.  

De olijfgaard van La Guardiere

De olijfgaard, het ontstaan
De Guardiere had oorspronkelijk slechts een tiental olijfbomen, tientallen jaren oud en prachtig van vorm. Goed bijgehouden, produceerden deze bomen jaarlijks mooie olijven, maar na persing niet veel meer dan voor eigen gebruik.

De olijfgaard, de uitbreiding
De olijfbomengaard is circa 10 jaar geleden uitgebreid tot een olijfgaard met circa 300 bomen. Er is en tiental zeer oude bomen van een boerderij in de buurt gekocht en herplant. Daarnaast is een 50-tal olijfbomen, die begin deze eeuw op de zomerboerderij hogerop de Monte Cetona waren geplant, daar gerooid en herplant op de Guardiere. Tevens zijn er circa 200 jonge 3-jarige bomen gekocht en geplant.

De olijfgaard, de toekomst
Wanneer alle bomen zijn volgroeid kan de olijfgaard in een goed seizoen circa 3000 kilo olijven en circa 300 liter olie produceren.

Productie van olijfolie

Het beheer van de olijfgaard
De bomen worden 2-jaarlijks gesnoeid en krijgen in het voorjaar biologische kunstmest voor de groei. In een droge zomer krijgen ze ook extra water uit de rivier of uit het op de boerderij aangelegde waterbassin.

De olijvenpluk
Van half tot eind oktober is de pluk. Een groot deel wordt met de hand geplukt. De grote oude bomen worden geplukt met een lange stok waar een soort snel bewegende borstel op zit. Deze schudt de olijven van de hoge takken, die vervolgens in netten worden opgevangen en verzameld.

Van olijf tot olijfolie
Na het plukken laten we de olijven op dezelfde dag of de dag daarna persen bij de lokale Frantoio in Monteleone. We reserveren een plekje, want in die periode komt iedereen uit de regio olijven plukken. En we blijven wachten tot onze olijven aan de beurt zijn om te zien hoe ze worden geperst.