La Guardiere, Terre di Salci
Laat je verrassen door de Italiaanse wijnen en olijfolie van Terre di Salci. Deze wijngaard, olijfgaard en truffelbos zijn geplant op de landerijen van La Guardiere, onderdeel van het oude hertogdom Salci, genesteld op de grens van Orvieto (Umbrië) en Siena (Toscane). Hier vind je een fraaie boerderij met 45 hectare landbouwgrond waar met passie, kennis en ervaring van biologisch duurzaam telen kwalitatief goede producten worden gemaakt. Sinds kort te koop on line op www.terredisalci.com, in de landgoedwinkel en op deze site van Vrederijk.
La Guardiere, Terre di Salci
Wat begon als een liefhebberij werd al snel een uit de hand gelopen hobby en is inmiddels uitgegroeid tot een serieus project, een wijnboerderij waar hard wordt gewerkt om mooie wijnen te maken. En mooie wijn verdient het om gedeeld te worden. De eerste flessen gaven we weg, de jaren daarna verkochten we een paar honderd dozen aan “vrienden”, maar inmiddels heeft de wijn een dusdanige kwaliteit en kwantiteit bereikt, dat het tijd is om onze reikwijdte te vergroten.
Proost, op de pure en opvallend smaakvolle producten van Terre di Salci!”. Rijkman & Irene Groenink
Terre di Salci: De wijngaard
In 2011 kochten we La Guardiere, een verlaten boerderij met 45 hectare boeren land. 2 jaar later waagden we de stap en kozen samen met de agronoom de beste plek om 3 hectare wijnstokken te planten. Elk detail telde: hoogte, ligging, afwatering, grondsamenstelling. Toen de plek gekozen was, werd de aarde zorgvuldig tot 1,5 meter diep voorbewerkt.
Op zoek naar expertise, kwamen we in contact met Michele Bean, een wijnmaker en adviseur van nieuwe wijngaarden met kennis en hart voor de streek. Met hem gingen we op zoek naar de juiste wijnstok en druif als basis voor een goede wijn. Na vele proeverijen en overleg met Michele, kozen we voor 2 edele, Italiaans blauwe druivenrassen, de Ciliegiolo en de Sangiovese druif met het plan een typisch Italiaanse rode wijn te ontwikkelen. We plantten in 2014 circa 5000 wijnstokken op 1,5 hectare.
Terre di Salci: Vino Rosso – Sangiovese
De Sangiovese druif is het overheersende blauwe druivenras in Toscane en Umbrië. De Sangiovese di Salci wordt voor 100% gemaakt van deze druif, waardoor de traditionele pure stijl behouden blijft.
Onze Sangiovese di Salci wordt ambachtelijk bereid uit 100% handgeplukte druiven. Na een rijping van minimaal 18 maanden in eikenhouten vaten en terracotta amforen, rust en rijpt hij voor verkoop nog eens 6 maanden op fles, wat zorgt voor een perfecte harmonie tussen fruitigheid en kruidigheid. De Sangiovese di Salci kan direct gedronken worden, maar kan ook prima nog enkele jaren verder rijpen.
Meer info: Sangiovese di Salci 2020 – Terre Di Salci
Terre di Salci: Vino Rosso – Ciliegiolo
De Ciliegiolo is een blauw druivenras uit Toscane en de naam betekent ‘kleine kers’ in het Italiaans, wat verwijst naar de kersachtige smaak van deze druif. De grote troef van dit ras ligt in het lage gehalte aciditeit en tannine, waardoor hij vaak wordt gebruikt in een blend van Sangiovese. Maar net als enkele andere wijnboeren in Italië, bieden wij ook een pure Ciliegiolo di Salci.
De wijn wordt gekenmerkt door een lichte robijnrode kleur, licht kruidige, rijke en evenwichtige smaak. Ideaal als aperitief, komt de wijn licht gekoeld optimaal tot zijn recht bij een serveertemperatuur van 15-17°C, waarbij de fruitige aroma’s op de voorgrond treden. Deze wijn is direct op dronk, maar heeft ook het potentieel om 1-2 jaar te worden bewaard.
Voor meer info: Ciliegiolo di Salci 2022 – Terre Di Salci
Terre di Salci: Vino Bianco
Twee jaar later besloten we om ook witte wijn te gaan maken en kozen voor 3 witte druivenrassen en plantten opnieuw circa 5000 stokken op 1,5 hectare. De wereldwijd bekende maar ook in Italië veel gebruikte Chardonnay, de typische Umbrische Grechetto en de Viognier, die oorspronkelijk uit het Rhonedal komt, maar inmiddels wereldwijd een veel gebruikt druivenras is.
De eerste witte wijn van Terre di Salci is een frisse blend van Chardonnay, Grechetto en Viognier. Een gewaagd experiment van de beschikbare druiven van de eerste oogst geeft een verrassend resultaat. De Viognier voert de boventoon, maar ook de Chardonnay en Grechetto zijn herkenbaar voor een goede neus.
Deze wijn is uitverkocht.
Terre di Salci: Vino Bianco – La Signora
In het 2e oogstjaar 2023, hebben we een kwalitatief goede oogst van de Viognier, Chardonnay en Greghetto. We besluiten de Chardonnay direct na de oogst samen te voegen met de Greghetto. Deze Italiaanse druif biedt een verfrissende zuurgraad en subtiele aroma’s van witte bloemen en citrus. Deze combinatie krijgt ruim 15 maanden de tijd om zich te ontwikkelen tot een mooi glas.
Een heerlijke keuze voor liefhebbers van verfijnde en aromatische witte wijnen!
Vanaf december 2024 te koop in de landwinkel en online.
Terre di Salci: De olijfgaard
De boerderij La Guardiere had oorspronkelijk een 25-tal oude olijfbomen. De olijven werden jaarlijks geplukt en geperst en familie en vrienden genoten van de heerlijke olie.
De olijfbomengaard is circa 10 jaar geleden uitgebreid tot een olijfgaard met circa 500 bomen. Er is een tiental zeer oude karaktervolle bomen van een boerderij uit de buurt gekocht en een 50-tal olijfbomen, die begin deze eeuw op de zomerboerderij hogerop de Monte Cetona waren geplant, aangevuld met 400 jonge 3-jarige bomen. Wanneer alle bomen zijn volgroeid kan de olijfgaard in een goed seizoen circa 5000 kilo olijven en circa 500 liter olie produceren.
Vanaf december 2024 te koop in de landwinkel en online. Zie www.
Terre di Salci: De olijfolie 2024
De olijfolie 2024 is in de laatste week van oktober geplukt en geperst. Met 8 paar handen, twee elektrische schudders en meerdere netten oogstten we alle olijven en vulden we bijna 80 kisten met circa 25 kilo per kist.
In 2 delen zijn de olijven bij onze lokale Frantoio in Monteleone geperst. Het resultaat is ruim 1900 kilo en 185 liter olie. De olie die uit de machine stroomt, is gifgroen, troebel en nog erg bitter. We proefden direct de olijfolie versgeperst en je proeft de zuivere smaak van het groene goud.
Direct getransporteerd en op Landgoed Vrederijk gebotteld en eind november te koop in de landwinkel en online.