Moestuin

Op het terrein van Vrederijk, waarop de overtuin van Vegtlust was gesitueerd, lag achter het buiten Bijdorp een kwekerij met kassen. Tot op het moment dat de ontwikkeling van het landgoed startte werd dit deel van het terrein gebruikt voor een buxuskwekerij en volkstuintjes. Bij de stichting van het landgoed is het toenmalige perceel met 10 kleine moestuintjes, omgevormd tot 1 grotere moestuin. Daarnaast is de buxuskwekerij omgevormd tot schapenwei en boomgaard met 25 fruitbomen.

Historie

Op het terrein van Landgoed Vrederijk, ligt achter de buitenplaats Bijdorp een moestuin met een grote kas. Oude foto’s laten zien dat al in de vorige eeuw groenten en fruit werden verbouwd op deze beschutte plek aan de rand van het dorp. Toen in 2005 het Landgoed Vrederijk ontstond, werd de moestuin behouden, de kas vernieuwd en aanpalend een boomgaard geplant. De tuinman hield een oogje in het zeil maar het meeste werk werd gedaan door de heer Spijker, een vrijwilliger met jarenlange ervaring en groene handen uit Loenen, die meer dan 15 jaar de moestuin + kas bewerkte en elk seizoen zorgde voor heerlijke verse groente voor zijn familie en de familie Groenink. Na zijn overlijden is het plan ontstaan om een lokaal initiatief te ontwikkelen. 

In 2019 is Andre Gerrits van Restaurant Het Amsterdammertje met zijn keukenteam gestart om de moestuin om te vormen tot een groente- en bloementuin, waarin groente, fruit en bloemen, die hij op diverse manieren gedurende het seizoen kan gebruiken in het restaurant. Al direct het eerste jaar, groeide en bloeide in de kas en buiten in de tuin van alles en maakte hij gerechtjes en versierde hij de borden met alle ingrediënten vers uit de tuin. Het team in de keuken was enthousiast en de gasten waren enthousiast. Maar het was wel veel werk en voor het keukenteam niet makkelijk te combineren. Zo ontstond het idee om de moestuin verder uit te breiden én een groep van vrijwilligers uit het dorp te werven om zo gezamenlijk de moestuin te bewerken.

Met hulp van onze vrijwilligers

Begin 2020 startte de groep vrijwilligers vol enthousiasme, maar ze waren nog maar net op weg of covid-19 gooide roet in het eten. De situatie thuis veranderde voor de meeste vrijwilligers, het restaurant ging dicht, in de zomer weer open en in het najaar weer dicht, en op de tuin mocht wel gewerkt worden maar alleen in kleine groepjes. Toch was het opnieuw een mooi seizoen waarin meer en bijzondere groenten werden geteeld, het restaurant regelmatig kon oogsten en de kersverse ingrediënten kon verwerken in gerechten van lokale bodem. Ook de vrijwilligers zelf genoten mee.

Eind 2020 is dit initiatief geëvalueerd en besloten door te gaan met de opzet. Er is één grote moestuin waar een gezamenlijk plan voor is uitgewerkt. Er is één groep vrijwilligers, die in verschillende samenstelling op verschillende dagdelen werkt in de tuin. De meeste vrijwilligers proberen 1 dagdeel per week te komen, sommige 2 en een enkeling kan alleen af en toe. Via de app en op de werktafel wordt bijgehouden welke werkzaamheden moeten worden gedaan en welke zijn afgerond. Het zou goed zijn als de groep vrijwilligers wat kan uitbreiden, zodat de werkzaamheden beter verdeeld kunnen worden. Immers, meer handen maken licht werk! Ook mensen die graag het zware werk doen, of juist mensen die zich willen verdiepen in de details, variatie in de groep blijkt ook meer dan welkom.

Mooie gewassen samen met het Amsterdammertje

Andre Gerrits zorgt voor de creatieve input, overlegt regelmatig met het team vrijwilligers en bedenkt de mooiste variaties van gerechten met de producten uit de tuin en de kas. Traditionele groenten zoals tomaten, komkommer en sla en aardappelen, maar ook verrassende alternatieven zoals palmkool, olijfkomkommertjes of bindsla en mierikswortel.

Soms worden de producten in de ochtend geoogst en direct verwerkt, soms verzamelt Andre juist de producten en verwerkt ze op een geheel andere manier. Zo maakte hij van de appelsap heerlijke appelstroop en gebruikte hij een deel van de boerenkool voor een prachtige groengekleurde saus. Restaurantgids de Lekker beschreef het al in de gids van 2020 met groot enthousiasme.

Er is veel te doen en er zijn plannen om de tuin verder uit te breiden. Andre Gerrits wil graag verder, zo ook de meerdere leden van de groep vrijwilligers, maar willen graag de groep uitbreiden zodat de werkzaamheden goed kunnen worden verdeeld. Plan was om in februari een open dag te organiseren, maar de strenge covid-19-maatregelen maken dat lastig. Daarom is er een filmpje gemaakt en worden vrijwilligers gevraagd zich aan te melden.

 

I
Q

Ook vrijwilliger worden?

Er is veel te doen en er zijn plannen om de tuin verder uit te breiden. Meerdere leden van de groep vrijwilligers gaan graag door maar willen graag de groep uitbreiden zodat de werkzaamheden goed kunnen worden verdeeld. Plan was om in februari een open dag te organiseren, maar de strenge covid-19-maatregelen maken dat lastig. Daarom is er een filmpje gemaakt en worden vrijwilligers gevraagd zich aan te melden.

Heeft u interesse en groene handen of bent u nieuwsgierig of deze werkzaamheden bij u passen? Stuur een mail naar moestuin@vrederijk.nl. Wij nemen dan contact met u op en gaan graag met u in gesprek. Als het even kan het liefst samen met de huidige groep vrijwilligers en andere nieuwe leden.  

Lees meer