Nieuwe natuur

Het gedeelte nieuwe natuur is niet vrij toegankelijk om verdere ontwikkeling van flora en fauna te stimuleren.
Enkele dagen in het jaar worden er wandelingen georganiseerd in samenwerking met de Polderwachter en het Vechtstreekmuseum.

Houd onze activiteitenagenda in de gaten voor de geplande data.

Dit deel van het landgoed is nieuw ontwikkeld en stap voor stap heeft de natuur sinds 2004 de ruimte gekregen. Belangrijke doelstelling bij de ontwikkeling van het landgoed was de verrijking van het landschap en natuur in deze omgeving. Ten oosten van het natuurbos is daarom de maisakker en graslanden van 13,5 hectare omgezet naar nieuwe natuur. Langs de bloklaan is een kavel nieuw bos ingeplant. Verder zijn delen van de maisakker en grasland ontveend en is een water en eilandengebied ontstaan met veel oevers en moeraszones, . Meer noordelijk is een vochtig kruidenrijk grasland cq blauwgrasland gecreëerd. Deze nieuwe natuur sluit mooi aan op de natuurgronden van de Waterleidingmaatschappij, die direct aan dit perceel grenst.
De ontwikkeling van het gebied in de afgelopen 15 jaar heeft een mooi afwisselend landschap opgeleverd. De diversiteit van flora en fauna maakt een wandeling aantrekkelijk en de diversiteit van uitzichten op belendende percelen vergroot de beleving in dit stukje natuur. Om de rust te bewaren en verdere ontwikkeling van flora en fauna te stimuleren, is dit deel van het landgoed niet vrij toegankelijk.

Met regelmaat organiseren we een wandeling in dit gedeelte nieuwe natuur samen met de Polderwachter en het Vechtstreekmuseum. Bent u geïnteresseerd in een wandeling van circa 1,5 uur door dit mooie gebied? Meld u aan via deze link.

Praktische informatie

Adres en openingstijden

Oud Over, hoek Bloklaan, schuin tegenover de blauwe brug over de Vecht.
3632 VD  Loenen a/d Vecht

Het gebied is dagelijks geopend van 8.00 uur tot zonsondergang, maar uiterlijk 20.00 uur.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Het park van Landgoed Vrederijk is alleen toegankelijk voor wandelaars. De entree ligt op Oud Over vlakbij de hoek met de Bloklaan. Een bruggetje over een smalle sloot geeft toegang tot het eerste deel van het park. Achterin het eerste deel is een smalle brug die toegang geeft tot het tweede deel, het bos. De paden door het park en het bos zijn niet verhard en daarmee niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Een groot deel van het jaar zijn de paden in het bos vrij drassig en worden goede wandelschoenen of laarzen aangeraden.

Bereikbaarheid

Landgoed Vrederijk bezoeken? Vrederijk bevindt zich op loopafstand van het centrum van Loenen aan de Vecht. Het landgoed is goed bereikbaar met de fiets, boot of OV.

Waar?

De entree van het wandelpark van Landgoed Loenen aan de Vecht bevindt zich aan het begin van Oud Over, vlakbij de hoek met de Bloklaan, schuin tegenover de Blauwe brug over de Vecht en het bijbehorende brugwachtershuisje.

Bereikbaarheid met de fiets

Vanuit Utrecht fiets je in ongeveer 45 minuten naar het wandelpark van Landgoed Vrederijk. Fietsen kunnen bij de entree van het park worden geparkeerd.

Bereikbaarheid met het OV

Loenen aan de Vecht is goed met de bus te bereiken. Je maakt vanuit richting Amsterdam of Utrecht gebruik van buslijn 120, kom je uit de richting Hilversum of Vinkeveen, kan je opstappen op lijn 121. Uitstappen halte Dorp of Bredestraat.

Bereikbaarheid met de boot

Met de boot vaar je over de Vecht en kan je in het dorp Loenen aan de Vecht aan de Vechtoever vlakbij het wandelpark aanleggen.

Bereikbaarheid met de auto

Het wordt afgeraden om met de auto te komen. Mocht dat niet anders kunnen, zal je je auto in het dorp moeten parkeren. Daar zijn enkele openbare parkeerplaatsen. Bij het park is geen parkeerterrein aanwezig.

Huisregels

Iedereen is welkom te wandelen en te genieten van het landgoed:
o op dagen dat het park is opengesteld van 8 uur 's ochtends tot zonsondergang, of uiterlijk 20.00 uur
o als u flora en fauna respecteert.
o te voet op de paden
o zonder honden
o zonder een spelend muziekapparaat
o zonder tent of windscherm

Het is niet toegestaan om op het landgoed
o een hond of ander huisdier mee te nemen
o anders dan te voet het gebied te betreden
o afval achter te laten
o te roken, te koken of vuurtje te stoken
o koopwaar aan te bieden
o iets te beschadigen of mee te nemen
o een evenement of activiteit in het gebied te organiseren
o dieren opzettelijk te verontrusten

Meer wandelingen

Kaplaarzenpad

Kaplaarzenpad

Afstand: ca. 2,5 kmDuur: 30 minStartpunt: Eind van het wandelpark over het loopbruggetje.Eindpunt: rondwandelingToegankelijk van augustus tot en met maart buiten het broedseizoen. Vanuit het wandelpark kan buiten het broedseizoen (tussen 1 april en 1 augustus is het...

Wandelschoenenpad

Wandelschoenenpad

Afstand: ca. 2,5 kmDuur: 30 minStartpunt: Oud Over, hoek Bloklaan, schuin tegenover de blauwe brug over de Vecht in Loenen a/d VechtEindpunt: rondwandeling Routebeschrijving In het wandelpark is een rondwandelroute die start bij de open plek in het bos, kronkelt...