Landgoed Vrederijk opent haar deuren op zaterdag 10 september 2022. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in het deel van het park met de moestuin en de boomgaard. Tevens is speciaal voor deze dag een proeflokaal ingericht met lokaal geproduceerde en aanverwante producten. Ook is er een speciale wandeling over het landgoed met uitleg over de historie, de ontwikkeling en het beheer van het landgoed.
Landgoed Vrederijk is nieuw ontwikkeld in de 21e eeuw, maar de geschiedenis van het land gaat ver terug. Het voorste gedeelte van het landgoed zelf was jarenlang “de overtuin en park” van Vegtlust, het huis dat nu tegenover Vrederijk aan de rivier de Vecht ligt. Begin 19e eeuw kocht en sloopte de toenmalige eigenaar van Vegtlust de aan Oud Over gelegen buitenplaatsen Geestevecht (of Schoonoord) en Langgewenst (of Vecht en Dijk) en de boerderij Almeer. Op de gronden werd een fraai park aangelegd waar je nu nog steeds de lommerrijke bomen, de replica van het beeld Mercurius en de vijver kan terugvinden.
Het ontwerp van het hoofdhuis van architect Winy Maas (MVRDV) is modern. Desondanks is er een verwijzing naar het verleden in te zien; als je tussen je oogharen naar het gebouw kijkt zie je de contouren van een historische buitenplaats; een statig volume met een kap, waarbij de begane grond wat verhoogd ligt ten opzichte van het maaiveld, waardoor een prachtig zicht op het omliggende park ontstaat.
Op het terrein van Landgoed Vrederijk, ligt achter de buitenplaats Bijdorp een moestuin met een grote kas. Oude foto’s laten zien dat al in de vorige eeuw groenten en fruit werden verbouwd op deze beschutte plek aan de rand van het dorp. Toen in 2005 het Landgoed Vrederijk ontstond, werd de moestuin behouden, de kas vernieuwd en aanpalend een boomgaard geplant.
U bent van harte welkom op 10 september tussen 11u en 16u
De entree is open en bij de moestuin, bloementuin en boomgaard ontvangen wij u graag. Tevens is er de mogelijkheid tot deelname aan een georganiseerde wandeling over het landgoed. Met de tuinman en de eigenaar kan een groep van maximaal 10 personen op pad om meer van het landgoed te zien en te horen. We vertellen over te geschiedenis, de ontwikkeling en het beheer van het landgoed. Ook is er aandacht voor de wijze waarop het landgoed tracht te verduurzamen.